EFTER STENHåRDA KRITIKEN – Så FöRäNDRAS BIGGEST LOSER: ”HANDLAR INTE OM…”

”Biggest Loser” är tillbaka i rutan.

Programmet har tidigare fått kritik för att bidra till kroppshets – något man nu har tagit till sig inför den nya säsongen.

– Jag tycker det är problematiskt med kroppshetsen som finns. Men jag kan vara stolt och stå rakryggad bakom den nya säsongen, det handlar inte om att smalast är bäst, säger Malin Stenbäck i ”Nyhetsmorgon”.

Tv-succén ”Biggest Loser” återvänder nu till rutan – efter en två år lång paus på grund av pandemin.

I samma veva som programmet tog paus meddelade den programledaren Anna Brolin att hon slutar med programmet på grund av tidsbrist.

I stället var det Malin Stenbäck, känd från bland annat ”Bachelor” och ”Big Brother”, som tog över stafettpinnen.

 Det är med stor glädje jag tar över rollen som programledare för Biggest Loser, ett program som ligger mig varmt om hjärtat. Hälsa och välbefinnande är så oerhört viktigt och att se deltagarna genomgå den här resan, både mentalt och fysiskt, är en stark upplevelse som jag ser fram emot att få dela med tittarna, sade hon då i ett pressmeddelande.

Hårda kritiken mot Biggest Loser

I programmet får tittarna följa människor som vill ta sikte på ett hälsosammare liv. Under de tio veckor som inspelningarna pågår så får deltagarna lägga om både kost och träning och kämpa hårt för att gå ner i vikt.

Men genom åren har både tittare och tidigare deltagare har kritiserat programmet för att bidra till kroppshets. En av dem är Simon Axelsson, som kom trea i ”Biggest Loser” 2017.

I en intervju med Expressen berättade han att kroppen tagit stryk av den hårda träningen. Han riktade även hård kritik mot programkonceptet.

– Det är ”bodyshaming” rakt av. Att ”så här vill du inte se ut”, sade han.

Han varnade även andra för att delta i programmet, då han menade att han sett tidigare deltagare ”brytas ner totalt” efteråt. Många går upp i vikt när de börjar äta mer normalt igen.

– Jag tycker inte att man ska söka om man inte är psykiskt och socialt stark. Är man inte det, så ska man inte söka till ”Biggest loser”. 

LÄS MER: Tittarna rasar mot TV4 – inför premiären av Biggest loser VIP

Efter hårda kritiken: ”Har tänkt till”

På måndagen den 30 januari är det dags för premiär för den nya säsongen. Och nu när programmet gör comeback är det större fokus på deltagarnas resa mot ett bättre psykiskt mående.

Det ska göras med hjälp av tre experter inom träning, kost och psykisk hälsa. Personliga tränaren Pischa Strindsted kommer fortsatt ha fokus på viktförändringen på slottet, medan terapeuten Tobias Sahlin och dietisten Caroline Wilbois ska fokusera på livet efter programmet.

Under måndagsmorgonen gästade profilerna TV4:s ”Nyhetsmorgon” och Pischa Strindsted berättade då att man tagit till sig av kritiken.

– Framförallt har vi adderat mer till programmet, vi har förbättrat. Det här programmet har fått marinera nu när det har gått två år som vi inte har gjort några säsonger. Så det har tänkts till och det kommer synas, säger hon i ”Nyhetsmorgon”.

Så förändras Biggest Loser

En av förändringarna är bland annat att elimineringselementet har plockats bort. Tidigare har de två deltagare som gått ner minst i vikt ställts emot varandra, och de övriga deltagarna har fått rösta om vem som ska få vara kvar.

– Nu är det bara vågen som kommer få avgöra, säger programledaren Malin Stenbäck i ”Nyhetsmorgon”.

Malin Stenbäck, som nu gör sin första ”Biggest Loser”-säsong, säger vidare att hon är stolt över programmet.

– Jag tycker det är problematiskt med kroppshetsen som finns. Men jag kan vara stolt och stå rakryggad bakom den nya säsongen, det handlar inte om att smalast är bäst, säger hon och tillägger:

– Jag förstår vågen, och det är såklart det vi har att mäta med, det är en tävling och finns en motor i det. Men jag upplever att våra deltagare gör en lika stor resa med sig själva, de har valt att göra en förändring och de gör den förändringen, säger hon.

Kommer du titta på den nya säsongen av ”Biggest Loser”? Skriv en kommentar på vår Facebooksida.

Artikeln Efter stenhårda kritiken – så förändras Biggest Loser: ”Handlar inte om…” är skriven och publicerad av Nöjeslivet.

2023-01-30T11:12:14Z dg43tfdfdgfd