SIGGE EKLUND: "ALLTID VELAT JOBBA MED FILM"

Efter att ha skrivit och gjort poddar om trasiga män debuterar Sigge Eklund som regissör med en film om en traumatiserad tonårstjej.

En trasig och vilsen kvinna känns som ett mycket mer intressant ämne att utreda än en trasig och vilsen man, säger han.

Filmen heter "En del av dig" och får premiär på Netflix den 31 maj. Michaela Hamiltons manus bygger på hennes egen erfarenhet av att förlora sin lillebror i en olycka.

– Sigge läste manuset först som vän och pratade sedan om det på ett sätt som gjorde det så tydligt att han var den enda människan som var menad att regissera den här filmen, säger hon.

I väntan på film

Sigge Eklund är en etablerad författare och framgångsrik poddare, så varför räcker det inte med de två karriärerna?

– Nämen, det är tvärtom så att jag har velat jobba med film i hela mitt vuxna liv och har skrivit sju filmmanus som aldrig har finansierats eller gått i hamn... Jag har egentligen skrivit böcker i väntan på att få göra film. Jag vet att det låter märkligt, men jag är ju i grunden mer intresserad av bild än av ord.

"En del av dig" handlar om 17-åriga Agnes (Felicia Maxime) som blir traumatiserad när en familjemedlem omkommer. Men det ger också upphov till ett slags förlösning för henne.

Som poddare har Sigge Eklund ofta återvänt till sina "gubbar", som Bob Dylan och Lars Norén. Nu är ämnet uttjatat för honom och det är roligare att skildra ungdomar – men han tycker att svenska ungdomsfilmer ofta är för snälla och trygga.

– Det här var första gången jag läste ett manus om tonåringar som kändes farligt, eller till och med livsfarligt. Det kändes spännande att Michaela vågade gå in i mörkret. Det finns en hoppfullhet, alltså allt det som är härligt med att vara 17 år, plus den här promenaden längs avgrunden.

Zara Larssons debut

Agnes storasyster Julia spelas av Zara Larsson, som gör sin skådespelardebut. Hon är själv storasyster och förstod dynamiken i berättelsen, förklarar Michaela Hamilton, som känt henne i tio år. Det blev naturligt att be henne spela en roll i filmen.

– Och när hon kom in och läste för rollen var det väl en "homerun".

Sigge Eklund bor sedan många år i Los Angeles och hoppas på en fortsatt karriär inom filmen. Han noterar att svenska regissörer som Ruben Östlund och Tarik Saleh banat väg i Hollywood. Men han vågar inte hoppas för mycket.

– Jag är väldigt desillusionerad också efter alla år av försök. Jag vet hur svårt det är. Men jag håller tummarna.

2024-05-28T04:32:07Z dg43tfdfdgfd