BOKEN OM BENNY FREDRIKSSON RIVER AV HELA SåRSKORPAN

Biografin ”Den siste teaterdirektören” berättar historien om Benny Fredrikssons liv, från uppväxten i Stockholmsförorten Midsommarkransen till dess att han tog sitt liv i mars 2018, några månader efter ”metoo”-hösten.

Journalisten och teaterkritikern Johan Hilton lägger upp boken som ett klassiskt ödesdrama, skriver Expressens biträdande chefredaktör Karin Olsson. Researchen är gedigen, och Hilton bygger upp berättelsen genom att varva milstolpar i Fredrikssons liv med händelser från hösten 2017 när ”metoo” briserade och Aftonbladet publicerade sin granskning av Fredrikssons ledarskap.

”Jag har sällan läst en starkare skildring av hur rädsla urholkar själen och gör det outhärdligt att leva”, skriver Karin Olsson.

Johan Hiltons 423 sidor långa skildring av teaterchefens liv är en mycket välskriven bladvändare, skriver Gunilla Kindstrand i SvD. Den inte bara pillar på såret, den ”river av hela skorpan”, skriver hon.

”Som läsare lämnar man ’Den siste teaterdirektören’ upprörd, förtvivlad och intensivt påmind om att det sköra kan bo i det starka och att ord faktiskt betyder något.”

Varje helg tipsar Omni-redaktionen om de mest aktuella filmerna, tv-serierna, musiken, böckerna och mycket mer från hela världen. Genre kan variera från vecka till vecka.

Recensionssvepen är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner och intervjuer som publiceras varje helg.

Relaterade länkar:

Karin Olsson: Jag har sällan läst något så outhärdligt (Expressen)

Gunilla Kindstrand: Befriande klarspråk om Benny Fredrikssons död (Svenska Dagbladet)

Jenny Aschenbrenner: Dödade Aftonbladet Benny Fredriksson? (www.etc.se)

Läs mer om Helg på Omni

2024-03-29T11:15:57Z dg43tfdfdgfd