TONåRINGAR KäNNER PRESS ATT DRICKA På VALBORG

Var femte tonåring tänker dricka på valborg – och många känner press att göra det, visar en undersökning från IQ.

Det är fortfarande en ganska stor grupp som har den här sociala värderingen att det är en viktig del av umgänge, kultur och normer, säger alkoholläkaren Sven Andreasson.

Bland svenska tonåringar mellan 15 och 18 år är det 21 procent som tror att de kommer att dricka sig fulla på valborg. Det visar en undersökning som Demoskop genomfört på uppdrag av IQ, ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

Ungefär lika många, 22 procent, upplever att det finns en förväntan på dem att dricka alkohol på valborg.

Samtidigt tycker var sjätte tonåring att det är viktigt att dricka alkohol på just valborg.

– Jämfört med tidigare generationer är det väldigt lågt, säger Sven Andreasson, professor emeritus vid Karolinska institutet.

Att andelen unga som berusar sig på valborg minskat tycker Sven Andreasson är bra, men han säger att det fortfarande finns många som dricker sig riskfyllt fulla.

– Det är extremt negativt. Där har forskningen på senare år klargjort hur känslig tonårshjärnan är för alkohol. Det har funnits en lite bagatelliserande inställning till tonårsfyllor, men det är förenat med mycket större risker än man tidigare känt till.

Långtidsundersökningar visar att tonåringar, vars hjärnor fortfarande utvecklas, som dricker alkohol har större risk att utveckla ett alkoholberoende och allvarliga hjärnsjukdomar.

Demoskops undersökning är gjord den 8 till 22 april där 503 personer mellan 15 och 29 år deltog, varav 121 personer var mellan 15 och 18 år.

2024-04-29T06:40:07Z dg43tfdfdgfd