”ÄNTLIGEN HEMMA”-PROFILEN KOMMER UT SOM TRANSSEXUELL – BRYTER NU TYSTNADEN: ”VILL KäNNA MIG FRI”

Under många år gjorde ”Snickar-Björn” succé i programmmet ”Äntligen Hemma” i TV4.

Nu har profilen kommit ut som trans och icke-binär, och genomgår en transition.

– Plötsligt slog det mig bara, det var en insikt och en känsla som nästan var fysisk: Jag är transsexuell, berättar profilen för QX.

”Äntligen Hemma” gick varmt på tv-apparater i många år.

En av de mest omtyckta profilerna blev ”Snickar-Björn”, eller Björn Christiernsson, som avsnitt efter avsnitt lärde hela svenska folket om snickeri och bygge.

Idag är det 6 år sedan programmet slutade sändas, och mycket har hänt sedan dess.

Bland annat har ”Snickar-Björn” kommit ut till både sin familj, och nu även svenska folket, som transsexuell.

Heter idag Lee Christiernsson

Än så länge är namn och pronomen inte det viktigaste för profilen. Men framöver är det inte ”Björn,” utan istället ”Lee” som kommer vara tilltalsnamn.

– Inte alls, tvärtom, det är viktigt att mitt gamla liv får synas, att det får ligga där parallellt och skvalpa runt. Jag vill göra det enkelt för folk att förstå, jag vill leva rakt och ärligt. Jag håller på och bygger om min kropp, och det tar tid, men jag är ju samma person med samma själ. Jag har två sidor, och jag har bara visat den ena. Jag ser det som att jag blir 2.0 nu, lite härligare och bättre bara. De sista 30 åren i mitt liv vill jag känna mig fri, med en kropp som passar mig och som jag alltid önskat att den ska se ut, säger Lee till QX.

”Kunde inte ta in det”

Dragningen till kvinnliga kläder, smycken och skor har alltid varit stor. Och ex-frun blev personen som allra tidigast både såg och accepterade att hennes dåvarande man faktiskt var trans.

– Min fru behövde den enkla okomplicerade kärleken som jag inte kunnat ge. Vi hade en öppen dialog och hon sa ”du är väl transsexuell, det är väl inget mer med det”. Men trots att hon sa det kunde jag inte ta in det. Att jag, Snickar-Björn, som gjort en karriär på att vara händig machokille skulle vara transsexuell, det var omöjligt att acceptera, förklarar Lee för QX.

Familjens stora stöd

Under coronapandemin och efter skilsmässan blev allt ännu mer påtagligt och snart slog det profilen att ex-frun hade haft rätt.

– Plötsligt slog det mig bara, det var en insikt och en känsla som nästan var fysisk: Jag är transsexuell. Och jag vet vad jag måste göra, för att bli fri, för att rädda mitt liv – jag behöver komma ut. Det var som att jag fick ett extra liv där och då. ”Vad är det du inte fattat?” tänkte jag. All denna smärta jag gått igenom för att komma på det som mitt ex redan sagt till mig för flera år sen, hur korkad får man vara? Jag behöver komma ut och jag vill göra det här stolt, friskt och hälsosamt.

Därefter var det dags att berätta för barnen, vilket Lee beskriver som tufft. Men idag har familjen efter många samtal hittat tillbaks till varandra, och barnen var med och valde namnet ”Lee.”

Även syskon och föräldrar har varit väldigt stöttande, redan från start.

”Att bli Lee” i TV4

Men trots det har resan varit allt annat än lätt, och idag är två år sedan tv-profilen berättade för hela familjen. Nu kommer även hela svenska folket få ta del av hur det sett ut.

I februari kommer nämligen dokumentären ”Att bli Lee” i TV4, som kommer skildra hela förvandlingen från Björn till Lee Christiernsson.

Vi önskar dig allt gott!

Här är Gekås nya gåva till sina anställda – får dela på 14 miljoner

Förbipasserande fotade när pensionär blev påkörd av buss – anmäls nu efter respektlösa beteendet

Cancersjuka Elin har somnat in – gripande orden i sista hälsningen: "Vi ses i Nangijala"

2023-01-30T10:35:29Z dg43tfdfdgfd