NU BLIR KOMPISARENAN "JORDGUBBEN"

Friends arena är nu Strawberry arena. Trots att många gjort sig lustiga över namnet är det antagligen en bra affär för Petter Stordalen som rapporteras betala över 100 miljoner för sponsringen. Nu får han det medieutrymme som skapar varumärkeskännedom varje gång något händer på arenan, säger varumärkesexperten Eva Ossiansson.

Ända sedan invigningen för tolv år sedan har svensk fotbolls nationalarena hetat Friends arena. Men på fredagen slutar en era och en ny börjar. Strawberry arena är officiellt här för att stanna – i tio år.

Enligt uppgifter till Expressen kostade affären över 100 miljoner för den norske hotellmagnaten. I en intervju med tidningen hintar han om att det kan ha varit mer än så.

— Man måste ställa det i relation till att betala för annat medieutrymme. Nu kommer namnet på företaget nämnas varje gång det är konsert eller match, säger Eva Ossiansson, varumärkesforskare vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet.

Vänjer oss snabbt

Men kommer folk att säga Strawberry arena när de är vana vid Friends?

— Det gamla namnet hade ju ett ganska starkt laddat ord med positiva värden. Men vi vänjer oss snabbare än vi tror. Vi möts av så många varumärken i vår vardag nu jämfört med förr och har vant oss när var och varannan arena fått ett kommersiellt namn.

Associationerna till "Jordgubben" har dock förändrats, framför allt i medier med rapporteringen om en av Sveriges mest eftersökta brottslingar, gängledaren Ismail Abdo.

— Det kan leda till andra associationer men Stordalen använder strawberry och inte det svenska ordet jordgubbe. Dessutom har han tidigare klarat av att framhäva värden i upplevelseindustrin för sina hotell.

Nationalarenan är inte bara hem för landslaget utan även för AIK vars supportrar är arenans mest frekventa besökare.

AIK-supportrarna pikas

Redan när namnbytet blev klart började gliringarna från motståndarsupportrar hagla över AIK-supportrarna. Nu skulle de spela på "Jordgubben". Och då hade de inte direkt gått fria från tjuvnyp under sina tidigare tolv år på "kompisarenan".

Spelar det roll att det finns många som kanske tycker att namnet är lite fånigt eller töntigt?

— Det kommer alltid finnas de som inte gillar namnet eller får andra associationer. Huvudsaken är att majoriteten av besökarna associerar det med att de får en upplevelse av rang när de väl är där.

Först att spela på arenan under det nya namnet blir Bruce Springsteen och hans E-street band. Om "bossen" äntrar scenen med ett "Hello Strawberry arena" eller det säkrare kortet "Hello Stockholm" återstår att se.

LÄS MER:

Blåbärsboomen extra tidig: "Ut och plocka"

UD skärper reseavrådan för Algeriet

Det får du inte fråga personalen på Ica – kan vara brottsligt

Det händer om du inte följer Skatteverkets senaste krav

2024-07-12T17:03:14Z dg43tfdfdgfd