VäGGLöSS? Då MåSTE DU GöRA DETTA: "OMGåENDE"

Vägglöss är ingen trevlig gäst att få med sin hem efter semestern. Nyheter24 har pratat med Johanna Lundmark, kommunikatör på Hyresgästföreningen, som berättar vad du måste göra om du får vägglöss.

Semestertiden är här och då är det många som vill bege sig mot sydligare breddgrader. Om du reser söderut för att vila upp dig ska du se upp för vägglöss på hotellvistelsen. 

Och om oturen väl är framme och du får med dig vägglöss hem, vad gör du då? Nyheter24 har pratat med Johanna Lundmark, kommunikatör på Hyresgästföreningen, som berättar vad du måste göra om du får vägglöss i din hyresrätt.

Så undviker du att få med dig vägglöss hem från semestern 

Lundmark berättar du kan undvika vägglöss redan innan du reser iväg. 

– Om du ska bo på hotell: Sök på hotellets namn och ordet ”vägglöss” eller ”bedbugs” för att se om det finns tidigare klagomål.

Väl på plats på hotellet finns det några knep för att undvika att du får med dig vägglöss hem. 

  • Börja med att ställa ditt bagage i badrummet och undersök sedan madrasser, sömmar och skarvar i sängen och i andra textilier. 
  • Kika efter svarta små fläckar eller streck efter lusspillning. 
  • Låt kläderna ligga kvar i reseväskan och håll den stängd.
  • Lägg väska högt upp och långt ifrån sängen. 

Gör detta direkt när du kommer hem 

När semestern är över och du återvänder hem kan du packa upp din reseväska på balkongen eller i badrummet istället för i sovrummet. Detta eftersom vägglöss trivs bra i textilier.

– Tvätta omedelbart allt som går, helst i 60 grader. Lägg det som inte kan tvättas i en plastpåse och stoppa i frysen i en vecka, eller på hög värme i torkskåp i minst en timme. Dammsug resväskan noga, lägg dammsugarpåsen i en plastpåse, frys också den i en vecka och släng den sedan. Om möjligt, låt väskan stå ute i minusgrader eller i torkskåp enligt ovan.

MISSA INTE: 

Hit ska du resa i sommar – för att få mest för pengarna

Undvik skyhög telefonräkning – 5 dyra misstag när du reser

Hyresvärdens råd om du har fått vägglöss

Men om oturen ändå är där behöver du kontakta din hyresvärd. Det är viktigt att du tar kontakt med hyresvärden snabbt eftersom det kan vara tidskrävande och påfrestande att få bort vägglöss. Om du skjuter på att få bukt med vägglössen finns risk att de sprids till grannlägenheterna.

– Om du upptäcker att det finns vägglöss eller spår av vägglöss i din bostad så är det väldigt viktigt att omgående felanmäla detta till din hyresvärd. Hyresvärden får undersöka saken närmre och därefter är det väldigt viktigt att följa de direktiv du får från hyresvärden och/eller saneringsföretag. 

MISSA INTE: 

Sjukvårdarens råd – så undviker du solsting

Populära sommarvaran slut: "Kommer inte kunna leverera"

LÄS MER:

Känner du av din pollenallergi? Så kan du lindra symtomen

Mal eller pälsänger? Så förhindrar du dem • Bilder • Sanering

Vägglöss? Så upptäcker du dem • Bilder på bett • Sanering

Systembolagets nya förändring – det får inte personalen göra

2024-06-28T17:07:36Z dg43tfdfdgfd