BERT KARLSSONS FRU BRITT-MARIE VILL BRYTA UPP EFTER 60 åR – HAR TRöTTNAT

Han träffade sin Britt-Marie på en dansbana när han gjorde lumpen. Nu, 60 år senare, är Bert Karlsson, 79, lika kär och galen i sin bättre hälft – trots att hon vill flytta från Skara.

– Hon är grymt bra i köket, säger nöjesprofilen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hur står det till Bert?

– Det är ganska bra. Jag är ganska nöjd med det jag håller på med. Du vet väl att jag har en stor camping i Vänersborg? Den fungerar bra. Mina barn sköter campingen.

Är du en stolt husvagnsägare?

– Nej, inte längre. Jag var det en gång i tiden. På min camping är det inte bara husvagnar. Där är lika många stugor. Har 150 personer som bor där året runt. Stugorna har både toalett och dusch, det är rätt hög kvalitet. Jag har lagt in 100 miljoner.

Vad gör du när du chillar?

– Då tittar jag på tv, faktiskt. Helst dokumentärer.

Nära relationen med Engberg: ”Lotta är helt fantastisk”

Du har upptäckt ett gäng artister, alltifrån Kikki Danielsson, Lotta Engberg och Herreys till Eddie Meduza, Christer Sjögren, Lena PH, Linda Bengtzing och Carola Häggkvist. Vem har du klickat bäst med – på det privata planet?

– Det är många, faktiskt. Lotta är helt fantastisk. Henne har jag kontakt med hela tiden, jag ringer Lotta varje vecka. Vi pratar om precis allt. Det var tack vare mig som hon blev ihop med Soldoktorn. Hon pratade om honom i någon tidning. Han trodde att hon bara skojade. ”Det är på allvar, ring henne nu”, sa jag till Soldoktorn. Den första personen de ringde, när de blev ihop, var mig. Soldoktorn fungerar som min doktor. Jag ringer honom när jag har småskavanker.

Du är född och uppvuxen i Tidan som ligger mellan Vänern och Vättern. Pappa Gunnar var lagerchef och elektriker medan mamma Agnes krängde cigaretter och choklad i byns kiosk. Var ni en harmonisk familj?

– Ja, det var vi. Mamma jobbade i butik också. Min morbror hade nämligen Hemköp. Mamma var även duktig sömmerska. Hon sydde kläder åt folk vid sidan om sitt vanliga jobb. Dessutom var hon en otroligt duktig matlagerska.

Var Agnes den gladlynta typen?

– Ja, det var hon. Hon var positiv!

Pappa Gunnar, då?

– Han var grymt duktig men vågade inte göra något. Han skulle kunna ha startat många företag, men han vågade inte. Han var feg. Han tillverkade massor av grejer. Var jätteteknisk, noga som fan.

Vad Gunnar den gnidna typen?

– Nej, tvärtom!

Gjorde du lumpen?

– Ja, jag var befälselev på P 4 i Skövde. Var duktig på att kasta handgranater, jag kastade långt. Jag stötte kula långt också. Kula och diskus. Jag blev kompis med översten. Han gav mig ledigt när jag spelade fotboll.

Hur gick det till när du tjänade din första tusenlapp?

– Jag gjorde en massa grejer. Jag sålde ishockeyklubbor, påskris och tidningar.

Tjänade sin första miljon som 25-åring

Hur gick det till när du tjänade din första miljon, då?

– Som 25-åring startade jag en massa bingohallar i Skaraborg och Värmland. Jag tjänade 30 miljoner om du översätter det till dagens pengavärde. Det var för de miljonerna jag startade Mariann Grammofon 1972.

Hur många fruntimmer kilade du stadigt med innan Britt-Marie kom in i ditt liv?

– Det var inte så många, men det var några stycken i Tidan.

Berätta om ditt första möte med Britt-Marie!

– Jag var på dans på Horns i Tidan. ”Magnus kvintett” spelade. Britt-Marie var där. Vi träffades mycket tack vare hennes pappa. Han var domare och dömde mig i fotboll, han var ganska etablerad domare på den tiden. Sedan var han ansvarig för ishockeylaget i Töreboda som han värvade mig till…

Vad gjorde Britt-Marie och du på er första dejt?

– Det var dansen. Sedan träffades vi lite då och då. När jag gjorde militärtjänsten var jag hemma hos henne väldigt mycket, jag fick permission väldigt ofta. Jag bodde nästan där. Då jobbade hon på Skolstyrelsen i Mariestad.

Hustrun vill lämna Skara: ”Vill egentligen inte bo där”

Hur lång tid efter ert första möte flyttade ni ihop?

– Det gjorde vi när Jocke föddes. Då flyttade vi till Skara. På den tiden var Skara en jättefin stad! Lagom stor.

Hur är Skara nu, då?

– Idag är den för dålig. De senaste åren har Skara skötts fruktansvärt dåligt. Det finns inget nöjesliv, ingenting. Jag har blivit motarbetad så mycket att jag tagit bort alla mina verksamheter från stan. Skolan sålde jag. Guldskivorna i parken grävde jag upp en natt. Jag har inget kvar i Skara – förutom ett litet kontor.

Men hustrun och du bor kvar i Skara?

– Ja, men vi är sällan där. Vi är i Grebbestad väldigt mycket. Sedan jobbar jag på campingen också, så vi bor även där. När det gäller huset i Skara så är det väldigt fint, men Britt-Marie vill egentligen inte bo där, för hon tycker att huset är för stort. Förut hade vi Lotta Engberg som granne. Hon bodde där med Anders. Nu är det i stället han som äger Jula som bor i grannhuset.

Har du vinkällare, Bert?

– Nej, för i helvete! Jag är ingen vindrickare. Jag kan dricka lite grann, men inte så där enormt. Jag dricker överhuvudtaget inte så mycket sprit.

Är Britt-Marie en fena i köket?

– Hon är grymt bra!

Lever semesterliv på Teneriffa: ”Ett av de bättre ställen jag bott på”

Visst har ni köpt lägenhet på Teneriffa?

– Ja, och vi är där olika perioder – två veckor i taget. Lägenheten ligger i ett lägenhetshotell. Ving har 60 lägenheter. Övriga 40 är privatägda. Det är ett fantastiskt fint lägenhetskomplex, det är ett av de bättre ställen jag bott på.

Ligger Britt-Marie på en flytmadrass i poolen hela dagarna medan du hoppar trampolin?

– Jag badar aldrig. Jag sitter på altanen. Solar ibland.

Vem vill du återfödas till?

– Jag är ganska nöjd med den jag är, så jag blir gärna mig själv en gång till.

Slutligen Bert, vilken är den bästa stunden på din dag?

– Det är när jag sitter på Blombacka – fiket i Skara. Vi är ett gäng gubbar som håller till där. Vi går igenom vad som hänt och vad som borde ha hänt. Det tycker jag om, jag gillar rötterna. Gänget består av bönder och företagare. Jag brukar kalla allihop för uteliggare. Han som äger Blombacka gård är rolig. Lite tjockis, du vet. Han var sämst i skolan, men nu har han den största gården i Skåne.

Vad mumsar du i dig när du sitter där på caféet?

– En kaka och en leverpastejsmörgås. Och så en kaffe med mjölk!

FOTO: Henrik Jansson/Expressen/TT / Patrik Österberg/TT

Rekommenderad läsning

2024-07-05T10:00:54Z dg43tfdfdgfd